+36 70 513 1048 4028 Debrecen, Homok utca 107

Bemutatkozás

Tisztelt Olvasó!

Az alábbi pár sorban szeretném megosztani Önnel röviden társadalomkritikámat és aggályaimat. Sajnálatos módon, mindannyian kerülhetünk nehéz helyzetbe.
A 21. századi „modern” társadalmunk: informatika, televízió a korábbi nagycsaládos szerkezet felbomlását eredményezte. Az embereknek, pároknak és családoknak nincs idejük egymásra. A túlélés valamint a biztonságos családi háttér megteremtése érdekében folytatott teljesítményorientált munka pedig a családalapítás háttérbeszorulását okozza.
A fentiek együttesen eredményezik a párkapcsolatok felbomlását, az egy gyerekes családok megjelenését, a párok elhidegülését és elszigetelődését egymástól. Párkapcsolatok felbomlanak, újabbak kialakulnak de sajnálatos módon a „hibák” újra meg újra ismétlődhetnek. A szexuális érdeklődés egymás iránti csökkenése illetőleg elvesztése az egyik legfőbb kiváltó ok. Erről a bensőséges, intim problémáról, SZEXUALITÁSRÓL nem szívesen beszélnek, sőt még önmaguk előtt is tagadják vagy társukat hibáztatják.
A munkahelyi stressz, a magány, az ingerültség és az időhiány párkapcsolat létrehozását lehetetleníti el, vagy a meglévő kapcsolat elvesztését eredményezi. Ehhez hozzájárulhatnak munkahelyi problémák illetőleg munkanélküliség megjelenése.
A fentiek együttesen, mint környezeti tényezők eredményezhetik hangulatzavarok, szorongásos kórképek valamint szexuális problémák megjelenését. A bizonyos „szürke hétköznapokkal” pedig az ördögi kör csak mélyül tovább újabb és újabb tünetek megjelenését eredményezve.
Megemlítendők még bizonyos járulékos tényezők, például: pszichiátriai betegség a családban, kevés alvás, egészségtelen táplálkozás, (stressz evés), szociális izoláció, mozgáshiány vagy kikapcsolódás és hobbi hiánya, amelyek szintén lelki problémák megjelenését valamint azok súlyosbodását okozzák.

Az Egyesült Királyságban töltött nyolc éves munkatapasztalatom, valamint magyarországi praktizálásom meggyőző erővel bír abban a tekintetben, hogy a betegség bizony nem válogat. Korra, nemre, iskolázottságra, nemzetiségre, kultúrára való tekintet nélkül „felüti a fejét”.
Meggyőződésem, hogy a gyógyszeres kezelés mellett alapvető és döntő fontosságú a lelki gondok elméleti síkon történő gyógyító orvoslása. Itt a gyógyító erejű elméleti terápiára gondolok, amelyek kutatások által igazoltan bizonyítottan megváltoztatják az egyén gondolkodásmódját, problémamegoldás módozatait, valamint az önmagáról alkotott véleményét az úgynevezett önképét. Ez azt eredményezi, hogy tartósabb eredményre számíthatunk, mint csupán gyógyszeres terápiával.
Sajnálatos módon az állami kórházakban ezen gyógyító beszélgetésekre idő hiányában korlátozottak a lehetőségek. Ez motivált arra, hogy szaktudásom ezen oldalát kamatoztatva hatékonyabb segítséget nyújthassak embertársaimnak.

Szeretettel várom azokat a Kedves Érdeklődőket, akik lelki problémával vagy éppen átmeneti élethelyzeti nehézségekkel küszködnek. Az úgynevezett jellemző figyelmeztető jelek: álmatlanság, ingerlékenység, feszültség érzése, türelmetlenség, „nyomott, depressziós, levert” hangulat, „nehéz megfelelni a családnak”, örömtelenség, önbizalomhiány, szorongásos problémák, magányosság érzése, súlyos másnak elmondhatatlan lelki teherrel küszködik, partnerkapcsolati és szexuális problémák gyötrik.

A családtagokhoz is szólok, akikről nem szabad megfeledkeznünk, hiszen támogató szerepük alapvető jelentőségű. Sokszor éppen a családra/ szülőkre hárul a legnagyobb teher vagy ők nem értik meg a nehéz helyzetben lévő, gyógyításra szoruló családtagjukat. Forduljanak bizalommal hozzám, hiszen úgy segíthetnek hatékonyabban, ha Önmaguk is erőt merítenek.
Természetesen a gyógyuláshoz két fél szükséges; a kemény munkával Gyógyulni akaró és a Gyógyító. Szemléletem, hogy a hagyományos Orvos – „Beteg” kapcsolatot áthidalva szükségszerű a Gyógyulni vágyó és a Gyógyító egyenrangú együttműködése. Szeretném továbbá megakadályozni a „beteg” szóval kapcsolatos negatív előítéleteket, hiszen bármikor, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.
Őszintén hiszem, hogy együttes munkával „hegyeket lehet megmozgatni”.

Mottómat Madách Imre nagyszerű idézetéből merítve pozitívan hangsúlyoznám:

“Mondottam ember küzdj és bízva bízzál.”

Bővebb információért kérem, tekintsék meg szakmai önéletrajzomat.

Köszönettel;

Dr. Derkács Mária
Pszichiáter szakorvos
Nemzetközi Kognitív és Viselkedésterapeuta